Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przetwory

Papryka duszona na zimę.

Wraz z nadejściem wysypu papryki, gdy cena jest przystępna, zaczynamy szaleństwo na przetwory z papryki. Sposobów na zachowanie papryki na zimę jest dużo. Na straganach leżą już kolorowe stosy papryki. Wygrzana na słońca, świeża, chrupiąca i słodka. Dojrzała na polu, pełna witamin.
Papryka duszona, która gości na moim stole na stałe, uwielbiana przez moich gości i rodzinę, jest świetnym przykładem, jak zatrzymać lato w słoiku. Polecam do wypróbowania tego przepisu.


Skład:
– 5 większe papryki
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 cebule
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 ząbek czosnku
– sól do smaku
– 2 łyżki oliwy
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w makaroniki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, dusimy. Do cebuli dodajemy paprykę i koncentrat pomidorowy, skropić wodą (ja daję ok 1/3 szklanki) i dusić do miękkości papryki. Pod koniec dodać majeranek, przepuszczony przez praskę czosnek i doprawić solą. Wymieszać, krótką chwilę dusić i jeszcze gorące przekładamy do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Z tej ilości papryki wyszło mi 2 słoiczki 0,5 litra.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ