Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przetwory

Przecier ogórkowy.

Gdy spiżarnia zapełniona ogórkami kiszonymi, a zostały mi jeszcze ogórki, trochę krzywe, nierówne, wtedy robię przecier ogórkowy. Niezastąpiony do ulubionej zupy ogórkowej, zimą nie trzeba trzeć ogórków kiszonych na tarce, wystarczy tylko baza pod zupę, trochę przecieru i zupa gotowa.
Składniki:
– 1 kg ogórków gruntowych (mogą być niekształtne)
– 1 łyżka soli
– czosnek
– korzeń chrzanu
– baldach kopru
Ogórki dokładnie myjemy i obcinamy końcówki (od strony korzonka), ponieważ może mieć gorzki smak. Następnie należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Poszatkowane ogórki posypujemy solą i mieszamy, odstawiamy na jakiś czas, aby puściły swoje soki. Do każdego wyparzonego słoiczka wkładamy ząbek czosnku (najlepiej przekroić na pół lub na cztery), kawałek korzenia chrzanu i gałązkę kopru. Ogórki nakładamy do słoiczków, ubijamy i zalewamy powstałą wodą, zakręcamy i odstawiamy do ukiszenia. Najlepiej ustawić na tacy gdyż, przez kilka dni może lecieć ze słoików, ale nie należy się tym martwić, ponieważ to jest naturalny efekt kiszenia. Kiedy słoiki będą już suche można wynieść do spiżarni lub piwnicy.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ