Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne

Chrupiące podudzia z grilla

Pełnia lata, czas urlopów a co za tym idzie, pora na grill. Z każdej strony dochodzą zapachy, ktoś grilluje kiełbaski, drugi sąsiad rozsiewa zapach pieczonej karkówki, a ja podzielę się z Wami grillowanym mięsem z kurczaka.
Podudzia z kurczaka, pachnące i złociste prosto z grilla. Smakują doskonale z warzywami pieczonymi na ruszcie.
Składniki:
– 1 kg podudzi z kurczaka
– 10g soli
– 3 ząbki czosnku
– 2 czubate łyżeczki majeranku
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 łyżeczka papryki słodkiej ( ja bardzo lubię łagodnego kurczaka, jeżeli ktoś woli na ostro, dodajemy łyżeczkę chili)

Podudzia myjemy, osuszamy (można wytrzeć papierowym ręcznikiem). Sól i zioła mieszamy, wsypujemy do misy z podudziami, dodajemy sprasowany czosnek i dokładnie wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godz. (najlepiej zostawić na ok. 10godz).

Rozpalamy grilla, kurczaka przekładamy na tackę i wkładamy na ruszt. Grillujemy do miękkości mięsa (gdy odchodzi łatwo od kości – jest gotowe),

kilka razy należy obrócić.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ