Domowy ketchup

Chociaż w sklepach mamy duży wybór, żaden nie zastąpi domowego ketchupu, który jest zdrowszy, smaczniejszy oraz pozbawiony ulepszaczy. Nie jest co prawda taki gęsty jak ten ze sklepu, ale smakuje wspaniale. Domowy ketchup to doskonały dodatek do hot dogów, pizzy czy hamburgerów.
Składniki:
– 2kg pomidorów
– 1 cebula
– 4 łyżki octu 10%
– 100g cukru ( lub zamiennik cukru – ksylitol, stewia 30g)
– 2-3 łyżeczki soli
– szczypta gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (jeżeli lubicie ostrzej to dajemy chili albo ostrą paprykę)
– pieprz czarny mielony
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Do przygotowania ketchupu stosuję zamiennik cukru.
Stewia i tu kilka słów o niej.
Stewia jest zalecana przede wszystkim osobom mającym problemy z cukrzycą oraz otyłością, a mogą ją stosować wszyscy (w UE dzieci od 3. roku życia).
Jest świetną alternatywą dla sztucznych słodzików. Ma działanie antyoksydacyjne, bo zawiera flawonoidy.
Stewia ma też minerały: potas, magnez, wapń, cynk, żelazo, krzem i selen. I nie powoduje próchnicy w odróżnieniu od sacharozy. No i jest bezkaloryczna.
Lub ksylitol, zależy co mam pod ręką. Kilka słów o ksylitolu:
Rafinowany ksylitol jest stosowany jako naturalny zamiennik białego cukru nie bez powodu. Wygląda prawie identycznie i jest tak samo słodki jak sacharoza. Ma jednak nad nim tę przewagę, że jest od niego zdecydowanie mniej kaloryczny – o 40 proc., i co niezwykle ważne, jego indeks glikemiczny (IG) jest czternastokrotnie niższy niż IG sacharozy. Oznacza to, że po jego spożyciu poziom cukru i insuliny we krwi podnosi się bardzo powoli, bez gwałtownych skoków. Dla tego polecany jest diabetykom oraz osobom odchudzającym się.
Zarówno stewia jak i ksylitol nie jest rozpoznany w ketchupie przez moich gości.


Przygotowanie:
Pomidory umyte kroimy w różne cząstki, stawiamy na palnik, gotujemy na wolnym ogniu do rozgotowania i odparowania nadmiaru wody. Pomidory przecieramy przez sito.
Cebulę siekamy. Na patelnię wlewamy oliwę dodajemy cebulę i dusimy cebulę na oliwie pod przykryciem do miękkości. Dodajemy pomidory. Gotujemy odkryte, aż nabiorą właściwej konsystencji. Pod koniec dodajemy przyprawy.
Do wyparzonych słoików nakładamy gorący ketchup i zakręcamy wyparzonymi nakrętkami. Stawiamy do góry dnem, gdy wystygną odnosimy do spiżarni.
Można też pasteryzować. Wkładamy słoiki do garnka na dnie którego dajemy ściereczkę, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania wody.
Smacznego.

1 thought on “Domowy ketchup”

  1. Nie miksujesz przed przelaniem do słoików? Cebula nawet drobno pokrojona jest jednak nieco “kawałkowa”. Sam przepis ciekawy, chociaż ja robię ze świeżą papryką, odciętymi (dołu i przy ogonku) “odpadkami” po zrobieniu jej w occie.
    Pozdrawiam.
    Kazik

Dodaj komentarz