Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Domowe wyroby

Sok pomidorowy – właściwości odchudzające i nie tylko

Sok pomidorowy w diecie jest bardzo cennym dodatkiem, ponieważ zawiera antyoksydanty, które oczyszczają nasz organizm z toksyn i przyspieszają metabolizm. Dzięki usunięciu toksyn z organizmu czujemy się lżej i mamy więcej energii. Jest niskokaloryczny i dowiedziono, że jego działanie przyspiesza nasz metabolizm, przez co szybciej spalamy tłuszcze i zrzucamy zbędne kilogramy.
Sok pomidorowy powinniśmy pić na śniadanie, gdyż dzięki temu przez cały dzień możemy odczuwać jego zdrowotne właściwości. Pomidory bogate są w błonnik, który pomoże nam oczyścić jelita z resztek pokarmowych i usprawni działanie tego narządu, co pomoże ciału lepiej przetwarzać pokarm na energię i składniki odżywcze.
Sok pomidorowy pomaga nam uzyskać zdrową cerę i pozbyć się zanieczyszczeń skórnych. Odpowiedzialny za to jest likopen oraz antyoksydanty w nim zawarte.
Przeciwutleniacze znane są ze swojego działania przeciw starzeniu się skóry, ponieważ zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek i występowanie zmarszczek. Sok pomidorowy pomoże nam zachować gładką, młodzieńczą skórę bez oznak upływającego czasu i niedoskonałości.

Składniki:
– 5 kg pomidorów (dojrzałych, miękkich, soczystych)
– 2 łyżki soli niejodowanej
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, zaczynamy od pokrojenia pomidorów na mniejsze kawałki.
Jest kilka możliwości na wyciśnięcie soku z pomidorów:
– pomidory przecieramy przez maszynkę do robienia soków i przecierów
– pomidory dzielimy na kawałki i wyciskamy sok w wyciskarce wolnoobrotowej ze ślimakiem
– pomidory dzielimy na kawałki i wyciskamy sok w sokowirówce
– pomidory gotujemy całe, po czym przecieramy przez sito
– pomidory miksujemy w blenderze i odciskamy przez gęstą gazę
Uzyskany sok zagotowujemy, dodajemy sól. Po zagotowaniu trzymamy na gazie przez 5 minut.
Sokiem napełniamy wygotowane butelki – zamykamy. Jeżeli robimy w słoikach – zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, przykrywamy kocem lub ręcznikiem tak, aby długo stygły .

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ