Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Domowe wyroby

Przecier pomidorowy

Najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne pomidory to symbol końca lata. Warto w tym czasie przyrządzić jak najwięcej przetworów z pomidorów na zimę. Domowy przecier różni się od przecieru kupionego w sklepie, który zazwyczaj ma wiele zbędnych chemicznych dodatków.
Przecier pomidorowy domowy jest idealny na pyszną zupę pomidorówkę 🙂
Składniki:
– 5 kg pomidorów gruntowych
– płaska łyżka soli
Przygotowanie
Całe przygotowanie jest bardzo proste w wykonaniu. Największy gar jaki macie stawiacie na średnim ogniu, na dno wlewacie trochę oliwy i wrzucacie pocięte byle jak pomidory. Im mniejsze kawałki, tym proces przebiegnie szybciej. Teraz wystarczy tylko regularnie mieszać, aby się nie przypaliło i kiedy pomidory niemal zupełnie się rozpadną, to jest właściwy moment aby przetrzeć przez sito z odpowiednimi dziurkami ( na tyle małymi, aby pestki zostały na sicie ).
Ponownie pomidory umieścić w garnku , dodać sól i zagotować.
Jeśli chcecie uzyskać gęstszy przecier wystarczy go jeszcze trochę pogotować na wolnym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zredukować nadmiar wody.
Umyte i wyparzone słoiki napełnić gorącym przecierem, mocno zakręcić. Słoiki ustawić do dołu zakrętkami, przykryć ręcznikiem i zostawić do wystudzenia.
Drugim sposobem jest poddać pasteryzacji tradycyjnie. Słoiki wstawiamy do garnka w którym na dnie jest ściereczka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut od zagotowania wody. Wyciągamy słoiki i ustawiamy na wieczku. Po wystudzeniu wynosimy do spiżarni.


Jeśli zdarzy się, że w jednym czy dwóch zakrętki się nie zassały, to po prostu zużywamy zawartość w najbliższych dniach. Całą resztę odstawiamy do spiżarni.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ