Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Obiad Przystawka, przekąska

Kotlety z cukinii z pieczarkami i boczniakiem

Kotleciki z pieczarek, boczniaka i cukinii z cebulą to mój pomysł na sycące i smaczne danie.
Kotleciki z zewnątrz są chrupiące, a w środku delikatne. Skoro sezon na cukinię trwa, spróbujcie ich koniecznie. Z powodzeniem można je podawać tak samo jak kotlety mielone, z ziemniakami i dodatkami.
Składniki:
– 1 większa cukinia ( lub 2 mniejsze)
– 2 średnie cebule
– 2 jajka
– 20 dkg pieczarek
– 20 dkg boczniaka
– sól, pieprz do smaku
Z cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych (sugeruję wziąć mniejsze bez nasion) i mielimy ją maszynką do mięsa na grubszych oczkach (0.8mm). Solimy łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby cukinia puściła wodę. Następnie dokładnie ją odsączamy.
Cebulę, pieczarki i boczniaka również mielimy na takich samych oczkach jak cukinia.
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę, dodajemy surowe jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem i formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ