Zupa z fasolki szparagowej

Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlatego warto włączyć ją do jadłospisu. Przedstawię Wam dzisiaj przepis na zupę, która zdecydowanie poprawi Wam samopoczucie. Ma piękny żółty kolor, jest pikantna i wspaniale rozgrzewa, a do tego jest po prostu smaczna. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a w dodatku nie traci swojego smaku nawet na drugi dzień. Możecie przygotować ją zimą z mrożonej fasolki a latem ze świeżej.
Składniki:
– mięso na zupę(u mnie mały kawałek chudej wołowiny)
– 1/2 kg fasolki szparagowej
– włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
– 5-6 kulek ziela angielskiego
– 1-2 liście laurowe
– pół papryczki chili
– 3-5 ziemniaki
– ząbek czosnku
– natka pietruszki, pęczek
– 1/2 szk śmietany 18%
przyprawy według uznania:sól, pieprz do smaku, mała łyżeczka majeranku, łyżeczka pomidorów suszonych, natka pietruszki do talerza, suszony lub świeży lubczyk.
Przygotowanie

Mięso zalać w garnku wodą, dodać obraną i umytą włoszczyznę, papryczkę chili, suszone pomidory, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu. Gdy włoszczyzna będzie “al dente” wyjmujemy ją z wywaru (nie wyrzucamy, będzie nam potrzebna później). Fasolkę umyć,obrać i pociąć na mniejsze kawałki, wrzucamy do wywaru i chwilę gotujemy (10 minut). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do fasolki, znów gotujemy 10-15 minut. Marchew, pietruszkę, seler, kroimy w kostkę i pod koniec gotowania dodajemy do zupy, doprawiamy przyprawami do smaku, gotujemy 2-3 minuty.
Do miseczki wlewamy śmietankę oraz jedną chochelkę zupy, mieszamy i tak przygotowanym płynem zaprawiamy zupę. W razie czego doprawiamy do smaku przyprawami. Zupa powinna mieć wyrazisty i pikantny smak. Dekorujemy zielona pietruszką.
Smacznego.

Dodaj komentarz