Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Domowe wyroby

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to przysmak, który kojarzy się nam z latem. Pierwsze ogórki gruntowe zalane wodą z solą, koprem i czosnkiem…mniam, mniam, coś pysznego.
Ogórki małosolne mają szerokie grono zwolenników. Wytrawni smakosze powinni je przygotowywać w domu, tym bardziej że nie jest to trudne.
Jest to doskonała alternatywa dla wszystkich, którzy szybko chcą się cieszyć smakiem kwaszonych ogórków.
Ogórki małosolne są niesamowicie łatwe i szybkie do przygotowania, a przy tym chrupkie, soczyste, lekko słone i aromatyczne. Są wspaniałym dodatkiem do kanapek, sałatki lub same – jako przekąska do pochrupania.
Składniki:
– 2 kg ogórków gruntowych
– koper 3-4 baldachy
– główka czosnku
– korzeń chrzanu +liść
– liście porzeczki lub winogrona (kilka sztuk)
– 2 łyżki gorczycy
– przegotowana woda 2-3 litry
– sól – 2 płaskie łyżki na każdy litr wody
Ogórki dokładnie umyć. Czosnek nie musimy obierać, główkę przekroić w poprzek i rozdzielić cząstki. Połowę kładziemy na dół słoja, układamy koper, chrzan i ogórki.


Na górę kładziemy liście porzeczki lub winogrona i zalewamy przegotowaną wodą z dodatkiem gorczycy i soli. Ogórki zalewamy tak, by wszystkie znalazły się pod wodą. Przykrywamy.
Gotowe do jedzenia po 3-4 dniach (ja podjadam małosolne o wiele wcześniej).
Smacznego.

https://youtu.be/j0iRVcAV8WY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ