Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser

Jagodzianki drożdżowe

Najlepsze jagodzianki, bardzo puszyste i lekkie jak piórko.
Nawet jeśli bułki trochę się rozleją i połączą się w piekarniku, łatwo dają się rozdzielić.
Ten sam przepis jak na najlepsze jagodzianki nada się na bułeczki z truskawkami, bułeczki z brzoskwiniami, bułeczki z serem, makiem, powidłami i konfiturą.
składniki (na ok. 20 szt.) :
– 400 g mąki pszennej (450 lub 500)
– 100 ml ciepłego mleka
– 80 g cukru
– 7 g suszonych drożdży ( lub 2,5 dag świeżych)
– 2 żółtka
– 50 g rozpuszczonego masła
– cukier waniliowy
nadzienie:
– 1,5 szklanki jagód (najlepiej świeżych lub mrożonych, mrożonych nie rozmrażać)
– łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki cukru
do posmarowania –rozkłócone jajko
Jeśli używamy świeżych drożdży, należy je pokruszyć i wymieszać z mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 – 30 minut aż drożdże się napuszą.
Powstały zaczyn wlać do mąki. Dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, masło, zamieszać wszystko łyżką i ok. 10 – 15 minut wyrabiać ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera. Wyrabiać aż ciasto będzie odrywać się od dłoni lub haka miksera.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
Gdy robimy ciasto z drożdżami suchymi postępujemy podobnie. Ja robię w mące wgłębienie, dodaję ciepłe mleko, trochę cukru i suche drożdże, lekko mieszam z mąką tak aby mąka na ściankach była sucha i zostawiam do wyrośnięcia zaczynu. Następnie dodaję resztę składników i za pomocą miksera ucieram – najpierw przez 3 minuty na wolnych obrotach a później 6 minut na najwyższych. Również zostawiamy do wyrośnięcia.
Blat lub stolnicę mocno podsypać mąką.
Wyłożyć ciasto i rozgnieść dłonią na placek grubości ok. 1. cm.
Szklanką lub foremką wycinać kółka.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Na każde kółko nakładać możliwie dużo (ok. 2 łyżeczki) jagód i zaklejać je dokładnie w środku ciasta tworząc bułeczkę.
Układać zlepieniem do dołu. Ułożyć na blaszce do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić na ok. 20 – 30 minut do lekkiego podrośnięcia bułeczek.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Podrośnięte bułeczki posmarować przy pomocy pędzelka roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika na 15- 20 minut. Kiedy się zrumienią – są gotowe.
Jeszcze lekko ciepłe można polać lukrem.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ