Soczysta babka z jagodami

W sezonie jagodowym zawsze wykorzystuję owoce do przygotowania różnego rodzaju przetworów a także wypieku ciast. Właśnie naszła mnie ochota na zrobienie ciasta z jagodami. Najczęściej robię jak to się mówi “z głowy”, chociaż zachowuję proporcje z doświadczenia. Ciasto urosło pięknie, wszyscy jedli z zachwytem – tylko moja połowa nie chciał. Jak został mały kawałek to zdecydował że jednak spróbuje. Po pierwszym kęsie mąż miał pretensje! dlaczego nie powiedziałam że to takie dobre!
Teraz ma życzenie abym robiła częściej takie ciasto – delikatne i w miarę mokre. Dlatego chcę się podzielić z Wami pełnym składem do przygotowania ciasta z jagodami.
Składniki:
– 1,5 szklanki cukru
– 4 jajka
– 3/4 szklanki oleju
– 1 szklanka wody gazowanej
– 2,5 szklanki mąki
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
– świeże jagody
Jajka z cukrem ubić do białości mikserem, dodać olej i wodę gazowaną, na koniec dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę (zostawiając 2 łyżki mąki). Delikatnie wymieszać łopatką i podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej pozostawione dwie łyżki mąki. Do przygotowanej formy wlać ciasto z kakao, posypać jagodami obtoczonymi w mące, następnie wylać ciasto białe i również wysypać jagody (zakryć ciasto jagodami). Wstawimy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 minut ( do suchego patyczka).

Tak wygląda po wyciągnięciu z formy,

a tak możemy podawać.
Smacznego.

Dodaj komentarz