Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Truskawkowy torcik bez pieczenia

Sezon truskawkowy w pełni, warto więc wykorzystać owoce truskawek do wszelkiego rodzaju ciast i deserów. Wśród właściwości truskawek najważniejszymi są cenne składniki odżywcze i wspaniały smak. Jednak smak to nie jedyna zaleta truskawek. Mają one wiele cennych właściwości, dzięki którym możemy poprawić stan zdrowia.
Truskawki są źródłem witaminy C – mają jej więcej niż grejpfrut czy cytryna. Witamina ta wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego. Pamiętajmy, że zjadając 10 dag truskawek, zaspokajamy dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na tę witaminę.
Truskawki zawierają również w swoim składzie witaminę A, która poprawia wygląd skóry. Działa antynowotworowo, a także bardzo dobrze wpływa na oczy. Ponadto w tych owocach znajdują się witaminy z grupy B oraz witamina E.
Truskawki są najzdrowsze wtedy, gdy są spożywane na surowo, bez takich dodatków, jak bita śmietana czy cukier. Jednak jedzenie owoców nieustannie w tej samej postaci może nam po prostu się znudzić. Truskawki można wykorzystać nie tylko do kuszących deserów, ale również na śniadanie, kolację, a nawet obiad.
Polecam pyszny deser bez pieczenia z truskawkami.
Składniki:
– 350g herbatników typu petit beurre
– 2 galaretki truskawkowe
– trochę świeżych truskawek
– 100g masła
Herbatniki kruszymy na drobno, podgrzane i rozpuszczone masło przelewamy do herbatników, mieszamy. Przekładamy do formy, ubijamy i wstawiamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy galaretki według przepisu jak na opakowaniu ( dobrze jest zmniejszyć ilość wody – jeżeli zalecane jest użycie 500ml to użyjmy 400ml). Z wypłukanych truskawek usuwamy szypułki, układamy do formy na ciasto i zalewamy wystudzoną galaretką do wysokości 1/3 truskawek. Wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała co zapobiegnie nam wypłynięciu truskawek gdy dodamy całą galaretkę. Następnie wylewamy resztę galaretki na truskawki – powinny być całe zatopione w galaretce. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem możemy dowolnie udekorować.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ