Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Obiad

Gulasz z serc wieprzowych

Słowo „podroby”, czyli zwierzęce wnętrzności, w Polsce ma jeszcze pejoratywne znaczenie i jeśli mówimy o wątróbce czy flakach to mamy na myśli raczej proste potrawy serwowane w barach. W kuchni europejskiej jednakże, wszelkie podroby są bardzo cenione, a niekiedy uchodzą nawet za specjały. Powoli ten trend objawia się także u nas. Coraz częściej serwuje się podroby w naszych lokalach, przygotowane jednak wg przepisów kulinarnych zapożyczonych od naszych zagranicznych sąsiadów.
Jednym z wielu podrobów są serca wieprzowe.
Najczęściej serce wykorzystywane jest w przetwórstwie wędliniarskim jako dodatek do pasztetów, kaszanek oraz farszów mięsnych. Ponadto można również je dusić oraz smażyć.
Strukturę tkanek tworzą chude mięśnie o dość ścisłym ułożeniu. Na ich krawędziach znajdują się grube złogi tłuszczu oraz duże naczynia krwionośne, które najczęściej są usuwane przed sprzedażą.
Serce wieprzowe jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, witamin z grupy B i żelaza. Zawiera jednak znaczne ilości tłuszczu i cholesterolu.
W dawnych czasach podroby nie kojarzyły się z wystawnymi przyjęciami, często spożywano je jako zamiennik mięsa tylko dlatego, że można było je dostać bez kartek. Dziś podroby powracają do łask – przygotowuje się z nich wykwintne dania i zyskują na cenie. To co nie jest znane w Polsce okazuje się znane w Wielkim Świecie Kulinarnym.
Dziś zrobimy gulasz z serc wieprzowych, a potrzebujemy do tego takie składniki:
– 3 serca wieprzowe/1,50kg/
– włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
– 2 liście laurowe
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– 15 dag masła
– 2 cebule
– sól, pieprz
– majeranek
– mąka
Przygotowanie:
Serca opłukać, zalać zimną wodą, dodać sól i gotować powoli. Gdy mięso się dogotowuje dodać włoszczyznę i ugotować. Miękkie serca wyjąć, po wystudzeniu pokroić w paski. Tłuszcz lekko zrumienić z pokrojona cebulką. Pokrojone serca obtoczyć w mące, przełożyć na patelnię (cebulkę przesunąć na jedną stronę), na drugiej połowie patelni smażyć serca. Podsmażone razem z cebulką przełożyć do wywaru po sercach, dodać przyprawy zagotować ( dodać pokrojone w kostkę warzywa – marchew, kawałek pietruszki i selera). Podawać z ziemniakami lub kaszą i różnymi warzywami.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ