Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Surówki i sałatki

Świeże ogórki w śmietanie

Ogórek to jedno z podstawowych warzyw polskiej kuchni. W każdej postaci – świeżej, kiszonej, konserwowej czy w mizerii – ogórek posiada wyjątkowe walory smakowe. Nie są to jednak wszystkie jego atuty.
Przede wszystkim ogórek jest małokaloryczny, w 100 gramach tego warzywa znajduje się zaledwie 16 kilokalorii. W masie ogórka 3% stanowią węglowodany, a 0,5% białko. Występują tu również błonnik oraz śladowe ilości tłuszczu. Inne składniki ogórka to witaminy i minerały.
Warzywo to słynie z właściwości odkwaszających i oczyszczających organizm. Ogórek posiada rozległe zastosowanie w kosmetyce. Używa się go do produkcji oczyszczających mleczek do twarzy oraz kremów pod oczy. Warzywo to można również kłaść bezpośrednio na skórę – świetnie ją nawilża, wygładza i tonizuje, a ponadto rozjaśnia cienie pod oczami. Warto także zastosować ogórek przy poparzeniach słonecznych.
Ogórki świetnie komponują się z warzywnymi sałatkami i sosem winegret. W postaci kiszonej służy jako podstawowy składnik zupy ogórkowej, a ze śmietaną podaje się go jako mizerię.
– 3-4 średnie ogórki
– 3 łyżki gęstej śmietany
– sól do smaku
Ogórki opłukać i obrać (bardzo młode ogórki możemy jeść ze skórką – jest miękka), pokroić w talarki. Dodajemy cienko pokrojoną cebulkę, solimy do smaku. Przed podaniem odlać nadmiar soku z ogórków i doprawić śmietaną. Bez dodatku śmietany jest to świetna sałatka wegetariańska.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ