Owocowy wysyp z ciastem czekoladowym

Ciasto z owocami to najlepszy letni deser. Proste, mocno czekoladowe ciasto, które nie wymaga wiele pracy. Od nas zależy jakie owoce damy na górę. Ciasta z owocami mogą się pojawiać na naszych stołach przez cały rok. Kawałek świeżego ciasta z dużą dawką owoców, potrafi skutecznie poprawić humor! Zapraszam do wypróbowania ciasta. Pięknie i kolorowo wygląda, na pewno zachwyci naszych gości.
Składniki na ciasto czekoladowe:
– 4 jajka
– 2 szklanki mąki
– 200g margaryny
– 1 szklanka cukru
– 3/4 szklanki wody
– 3 łyżki kakao
– cukier waniliowy
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– 2 galaretki cytrynowe + 700ml wody
– 200ml śmietany 36% + łyżkę cukru pudru
– 100g czekolady gorzkiej
– owoce: kiwi, pomarańcza, winogrono, banan
1. Margarynę, cukier, wodę, kakao i cukier waniliowy wkładamy do garnka i mieszając podgrzewać aż tłuszcz i cukier dobrze się rozpuszczą.

Lekko przestudzić, miksując dodawać po jednym jajku na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wylać do przygotowanej formy i piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Przygotowujemy galaretkę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i tak przygotowaną przelewamy do foremki po upieczonym cieście wcześniej wyłożoną folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wylewamy na folię bąbelkową, formujemy owal i wstawiamy do lodówki.
4. Zimną śmietanę przelewamy do wyższego naczynia i miksujemy, stopniowo dodajemy cukier, ubijamy do sztywności.
5. Wystudzone ciasto kroimy na dwa krążki,

lekko smarujemy bitą śmietaną i przekładamy stężałą galaretką. Drugą część ciasta również smarujemy lekko bitą śmietaną i przykładamy na galaretkę.
Na resztę ciasta wykładamy pozostałą część śmietany i rozprowadzamy ją.
Z czekolady delikatnie ściągamy folię i owijamy czekoladą ciasto, zostawiając 10-15cm bez czekolady.

Teraz układamy umyte, obrane i pokrojone owoce (winogronu nie kroimy).

Owoce mają „wylewać” się z ciasta.
Smacznego.

Dodaj komentarz