Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Makaron

Makaron z semoliny

Semolina jest mąką produkowaną z twardej pszenicy durum. To jedna z najstarszych roślin uprawianych od wieków w Chinach, na Bliskim Wschodzie i w północnej Afryce. Makarony robione z mąki durum są bardziej żółte i twardsze. Wydaje mi się że z przewagą mąki durum, jest zbyt twardy, dlatego dodaję część mąki pszennej 450. Ciasto zawsze wyrabiam ręcznie, ale chyba będę pomagać sobie robotem. Makaron czasami kroję nożem, czasami za pomocą przystawek do miksera (mikserem wszystkie są równiutkie, odchodzi też wałkowanie).
350 g semoliny (mąki z pszenicy durum)
250 g mąki pszennej
szczypta soli
5 łyżek oleju
4 jajka
3-4 łyżki ciepłej wody
Obydwie mąki razem wymieszać, jajka rozmącić razem na jednolitą masę – dodać do mąki. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Położyć na talerzyk i przykryć miseczką, pozostawić na ok.30 minut.


I sposób
Odcinać po kawałku i wałkować podsypując mąką pszenną na grubość jaka nam odpowiada- ok. 2- 4 mm. Rozwałkowane ciasto pozostawić do lekkiego przeschnięcia, odwracając po 15- 20 minutach pasy ciasta na drugą stronę. Makaron pokroić wg uznania.
II sposób
Za pomocą przystawki do miksera lub maszynki do mięsa, wyciskać makaron – wstążki lub nitki.


Makaron można gotować od razu w dużej ilości posolonej wody do miękkości (3-4 minuty) lub ususzyć pozostawiając go na ściereczce. Co jakiś czas przemieszać. Ususzony przechowywać w zamkniętym słoju lub puszce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ