Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Karmelowa pasja

Uwielbiam to ciasto . Delikatny puszysty karmelowy biszkopt, biały jak śnieg lekki śmietankowy krem i warstwa słodziutkiego karmelu… 🙂 Idealny do kawy, na poprawę humoru, na święta.
Składniki na karmelowy biszkopt:
– na karmel: 1/3 szklanki cukru + 1/3 szklanki wody
– 3 jajka
– 0,5 szklanki cukru
– 3/4 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt tradycyjny:
– 5 jajek
– 1 szklanka cukru
– 1,5 szklanki mąki
– 5 łyżek oleju
– 1 łyżeczka octu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
– 500 ml zimnej śmietany 36%
– 150g serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 cukier waniliowy
– 2 śmietany fix
Dodatkowo
– 1 puszka masy karmelowej
– łyżka kakao
Przygotowanie
Na początku przygotowujemy karmel – na suchą patelnię wysypujemy 1/3 szklanki cukru i podgrzewamy aż się rozpuści. Podczas rozpuszczania mieszamy od czasu do czasu i pod żadnym pozorem nie dotykamy karmelu (jest strasznie gorący i parzy). Kiedy już cukier rozpuści się na brązowy karmel o konsystencji miodu, dodajemy do niego 1/3 szklanki wody i mieszamy tak aby karmel ładnie połączył się z wodą. Zdejmujemy patelnię z ognia. Różnica temperatur sprawi, że prawdopodobnie zrobią nam się gródki, ale spokojnie, podczas mieszania i studzenia się rozpuszczą. W razie potrzeby można jeszcze chwilę delikatnie podgrzać karmel i zamieszać. Odstawiamy karmel do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy do niej cukier i dalej ubijamy. Na końcu dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Do tak powstałej puszystej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy wystudzony karmel i ponownie delikatnie mieszamy, żeby ciasto nam nie opadło.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy ok 26 cm. lub prostokątnej blaszki o podobnych wymiarach.
Pieczemy ok. 25min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Przygotowujemy biszkopt tradycyjny zachowując zasadę mieszania składników jak przy karmelowym biszkopcie, zamiast karmelu dodajemy olej i ocet. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, studzimy je i kroimy w poprzek na dwie części.
Przygotowujemy krem – śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodając do niej cukier puder, cukier waniliowy, serek mascarpone i śmietanę fix.
Do formy wkładamy pierwszy jasny blat ciasta, wykładamy masą karmelową (wcześniej podgrzaną – lepiej się rozsmaruje) i przykrywamy karmelowym blatem. Na karmelowy biszkopt rozsmarowujemy 1/2 kremu śmietanowego i przykrywamy biszkoptem jasnym. Pozostały krem dzielimy na pół, do jednej części dajemy kakao. Za pomocą rękawa cukierniczego na górę ciasta wyciskamy naprzemiennie wałki – raz biały, raz ciemny.
Ciasto można jeść od razu – jest miękkie i pyszne, można też włożyć na parę godzin do lodówki – wtedy smakuje najlepiej 🙂
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ