Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser

Słodkie jeżyki

Jeżyki to słodkie, maślane ciasteczka najeżone posypką z wiórek kokosowych. Uwielbiają je dzieci, ale nie tylko.
Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania.
Składniki:
– 100g cukru pudru (gdy damy cukier puder – ciasto jest gładkie)
– 200g masła
– 300g mąki pszennej tortowej
– 1 jajko
– cukier waniliowy
Do dekoracji:
– 150g czekolady mlecznej
– 1 łyżka masła
– wiórki kokosowe
Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 1,5 cm. Foremką lub kieliszkiem wykrawamy kółka. Kółka z jednej strony spłaszczamy tworząc kształt takiej łezki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do ok 170 stopni piekarniku do zrumienienia (ok 13 minut). Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i maczamy w niej lub malujemy pędzelkiem szerszą część ostudzonego ciastka, po czym obtaczamy w wiórkach kokosowych. Oczy i nosek jeżyka malujemy wykałaczką lub pędzelkiem.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ