Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Słodkie grzybki prosto z lasu

Chcę Wam dziś przedstawić przepis na rewelacyjne słodkie grzybki. Wyglądają prawie jak prawdziwe, są kruche, oblane czekoladą i nadziane kremem .Wymagają trochę czasu, ale warto je zrobić bo efekt jest wspaniały. Lubią je nie tylko dzieci ale i dorośli, są ozdobą stołu a rozkoszą podniebienia.

Ciasto:
– 50 dkg mąki
– 1 szklanka śmietany 12% lub 18%
– 1 kostka margaryny
Krem wypełniający kapelusze:
– Opakowanie budyniu waniliowego
– 1 kostka masła
– 1/2 l mleka
– 1/2 szklanki cukru
Polewa:
– 10dkg margaryny
– 2 łyżki mleka
– 10dkg cukru pudru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki kakao

 

Składniki na polewę umieszczamy w rondelku i delikatnie podgrzewamy, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia. Dodatki:
– mak, olej, białko jajka
Przygotowanie ciasta
Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeżeli się klei podsypujemy mąką), wstawiamy na 30-45 minut do lodówki.
Ciasto dzielimy na 3 części dużą-na kapelusze,średnią na kółka i najmniejszą na nóżki.
Górę foremki za pomocą pędzelka smarujemy delikatnie olejem. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko około 4 mm wykrawamy koła i oblepiamy foremki ciastem.
Pieczemy do lekkiego zarumienienia w temp 180 stopni (ok. 20minut). Ściągamy z foremek, wręcz same schodzą 🙂
Ze średniej części ciasta wykrawamy koła (tak by były mniej więcej wielkości dołu kapelusza i w każdym robimy dziurkę na nóżki). Również pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni.
Z najmniejszego kawałka tworzymy nóżki, węższe u góry szersze na dole. Szerszą część nóżki moczymy w roztrzepanym białku a następnie zanurzamy w maku. Nóżki pieczemy dłużej. Jeżeli po upieczeniu są za grube można przyciąć nożykiem.
Krem:
400ml mleka wlewamy do garnka, podgrzewamy do zagotowania, z resztą mleka mieszamy budyń i cukier.
Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo budyń miksując.
Polewa
Do garnka wkładamy wszystkie składniki, podgrzewając, mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Studzimy.
Składanie grzybków:
Kapelusz obtaczamy w polewie i pozostawiamy do wystudzenia, nadziewamy kremem, doklejamy kółko z dziurką, wtykamy nóżkę i odstawiamy do stężenia (można końcówkę nóżki zamoczyć w polewie i włożyć do dziurki – po zastygnięciu trzyma się sztywno).
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ