Metrowiec

Delikatne, wilgotne, przeplatane ciasto, pyszna masa kremowa, polewa czekoladowa… Rzeczywiście, jest bardzo smaczne i nie pracochłonne – zwłaszcza jeśli wieczór wcześniej upiecze się dwa ciasta, a na drugi dzień tylko przełoży kremem. No i jest takie podzielne – to cały metr pyszności!
Składniki na ciasto jasne:
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
– 4 duże jajka
– 8 łyżek ciepłej wody
– 8 łyżek oleju
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub cytrynowego
– szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka umieścić w misie miksera i utrzeć z cukrem na puszystą, lekką i jasną masę (najlepiej mikserem). Po utarciu powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Dodać aromat i zmiksować. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, delikatnie połączyć z przygotowanym ciastem.
Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 12 x 36 cm (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną) i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Składniki na ciasto kakaowe:
Takie jak powyżej, tylko odejmujemy 3 łyżki mąki pszennej i zamiast tego dodajemy 3 łyżki przesianego kakao. Przygotowywanie i pieczenie jak wyżej.
Masa budyniowo – maślana:
– 3 szklanki mleka
– pół szklanki cukru
– 3 łyżki mąki pszennej
– 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
– sok z połowy cytryny
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki/spirytusu
– 250 g masła, w temperaturze pokojowej
2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąką, skrobią, sokiem z cytryny i ekstraktem na gładką masę. Zmiksowane mleko wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia, jak budyń. Odstawić, całkowicie wystudzić. Można przykryć powierzchnię folią, tak by dotykała budyniu, by nie zrobił się kożuch.
Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Stopniowo dodawać masę budyniową, cały czas miksując.
Polewa:
– 200 g czekolady gorzkiej
– 100 g masła

Masło roztopić na małym palniku, odstawić z ognia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Wykonanie:
Dla niecierpliwych: ciasto można pokroić poprzecznie jak tort. Kroimy ciasto białe i kakaowe. Na tacy kładziemy ciasto białe, smarujemy kremem, kładziemy ciasto kakaowe i też smarujemy kremem, jeszcze raz powtarzamy czynność.
Drugi sposób:
Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą kremową. Wygląda to tak: na tacy stawiamy jasną kromkę, bierzemy do ręki kakaową, smarujemy ją grubo masą kremową, przykładamy do jasnej, itd.
Na koniec (ciast w wersji dla niecierpliwych) i tradycyjne polewamy polewą czekoladową.
Ciasto kroić po skosie – skos powinien obejmować 3 kromki.

Przechowywać w lodówce. Smacznego.

Dodaj komentarz