Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska Surówki i sałatki Wegańskie

Sałatka buraczano – koperkowa

Jak w każdej sałatce możecie zmieniać proporcje, dodawać lub odejmować- w zależności od tego na co macie ochotę i co jest akurat w lodówce. Wszelkie sałatki czy surówki są naszym witaminowym sprzymierzeńcem. Możemy jeść do woli, same, do obiadu, na śniadanie, kolację.
Dlaczego buraki?
Buraki, choć niedoceniane, kryją w sobie mnóstwo fantastycznych niespodzianek odżywczych i zdrowotnych. W surowej postaci mają niski indeks glikemiczny, wspomagają m.in. przemianę materii i usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu. Z kolei picie soku z buraków może poprawić jego wydolność nawet o kilkanaście procent, jednocześnie redukując procesy gnilne w jelitach.
Zawarta w burakach witamina C zapobiega infekcjom, nowotworom i alergiom. Witamina B₁ z kolei wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, mięśniowego, a także pamięci. Niestety nie uświadczymy w burakach zbyt wiele żelaza, co nie przeszkadza im wykazywać właściwości krwiotwórczych, m.in. ze względu na obecność kobaltu. Wapń zawarty w warzywie wydatnie wspiera kości i zęby, a magnez zwalcza negatywne skutki stresu oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu. Ponadto sód i potas odpowiadają za gospodarkę wodną organizmu, mangan zaś wchodzi w skład m.in. enzymów. Co ciekawe, buraki posiadają w swoim składzie miedź, która odpowiada za gospodarkę żelaza, kości oraz kolagen.
Należy jednak pamiętać, że cenne minerały zawarte w tych warzywach łatwo rozpuszczają się w wodzie, więc zamiast gotowania buraków, lepiej je piec albo pić wyciśnięty z nich sok, by zachować właściwości.
Często spożywamy też buraczki na ciepło lub na zimno, jako dodatek do obiadu. Jednym z ciekawszych sposobów na „odświeżenie” dania z buraków jest podanie ich w formie sałatki.
Składniki:
– 350g buraków
– 200g mieszanki sałaty
– 3 pomidory
– 2 małe ogórki
– koperek
– szczypiorek do posypania
– sól, pieprz, (przyprawy według uznania)
Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pomidory i ogórki pokroić w kostkę, koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, posolić, dodać pieprz do smaku, przemieszać. Szczypiorek posiekać, posypać górę sałatki. Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ