Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Wulkan Kilimandżaro

Ciasto w kształcie wulkanu zrobione z biszkoptu, brzoskwiń i pysznego kremu!
Czekoladowy wulkan to nie tylko pomysł na deser dla dwojga. Każda okazja jest dobra by go przygotować, a twoi goście będą zachwyceni.
Składniki:
– 5 jaj
-130g mąki
– 180g cukru
– 50g masła
– 30g kakao
– 5g proszku do pieczenia
– 8g cukru wanilinowego
Krem:
– 200g jogurt naturalny
– 200g śmietany 30% – 36%
– 800g brzoskwinie w syropie
– 15g żelatyny
– 50g cukru pudru
Dodatkowo:
50g czekolady i cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i kakao, wymieszać. Jajka ubić z cukrem do białości, delikatnie wsypywać mąkę, wymieszać, na koniec wlać roztopione masło i jeszcze chwilę mieszać. Ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35-40 minut.
Lekko przestudzone ciasto przeciąć na 3 części. Na środkową część ciasta przykładamy talerz o boku mniejszym o 1,5cm do 2cm i wycinamy okrąg. Górną część ciasta kroimy na 12 trójkąty.
Do tortownicy wkładamy spód biszkoptu, na to układamy wycięty okrąg. Częścią syropu z brzoskwiń nasączamy wszystkie kawałki biszkoptu.
Brzoskwinie pokroić w kostkę. Przygotować krem. Śmietanę ubić z cukrem na sztywną pianę. Odlać 150ml syropu z brzoskwiń, wsypać żelatynę i chwilę poczekać aż napęcznieje. Podgrzewać w mikrofali do rozpuszczenia żelatyny lub na kuchence, lekko przestudzić. W drugim naczyniu miksować jogurt, dodać przestudzoną (nie za mocno) żelatynę, na koniec przekładać ubitą śmietanę i delikatnie mieszać. Do wymieszanego kremu dodajemy 3/4 kawałków brzoskwiń , dokładnie wymieszać. Krem wylewamy na biszkopt w zagłębienie, wyrównujemy poziom i przykrywamy mniejszym krążkiem. W boczne szczeliny tortownicy układamy trójkąty, szerszą częścią do dołu, wlewamy kilka łyżek kremu dla podtrzymania trójkątów. Trójkąty układamy dookoła tortownicy, wylewamy pozostały krem, na środek układamy resztę kostek brzoskwiń. Trójkąty dociskamy do środka i zostawiamy do zastygnięcia w chłodnym miejscu.
Czekoladę rozpuścić. Na boki wystudzonego ciasta nanosimy czekoladę. Górę ciasta obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.

https://www.youtube.com/watch?v=dV0AUVrZZrs

ZOSTAW ODPOWIEDŹ