Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przystawka, przekąska

Paszteciki z leśnymi grzybkami

Ciasto:
– 250 g mąki pszennej
-100 ml ciepłego mleka
– 25 g świeżych drożdży
-1 jajko
-2 łyżki oleju
-1/2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka cukru
Farsz:
– 500g. kapusty kiszonej
– 100g. grzybów suszonych
– sól, pieprz
– 1 cebula
dodatkowo:
– jajko rozkłócone z łyżką mleka do posmarowania pasztecików
Przygotowanie ciasta:
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i rozetrzeć, aż drożdże zrobią się płynne, następnie dodać 1 łyżkę mąki,
mleko (ciepłe, ale nie gorące), wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce żeby rozczyn zaczął pracować.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, olej, rozkłócone jajko i wyrobić gładkie ciasto (można użyć
miksera). Wyrobione ciasto przełożyć do podsypanej mąką miski, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrastania (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Kapustę ugotować do miękkości ze szczyptą soli, odlać nadmiar wody i pozostawić do wystygnięcia. Grzyby
namoczyć w zimnej wodzie następnie w tej samej wodzie gotować przez 20 min. Cebulę obrać i posiekać w drobną
kostkę. Zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Podsmażoną cebulę dodać do posiekanych grzybów i posiekanej
kapusty, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 40 x 30 cm. Podzielić go na 2 poziome paski
o szerokości około 15 cm. Pośrodku paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik wzdłuż dłuższego boku.
Podzielić na ok. 4-5 cm kawałki. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć paszteciki. Odstawić na około
1/2 godziny w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 170 stopni C. Przed pieczeniem wierzch
pasztecików posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut na złoty kolor.

Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ