Bajeczne Bezy

Składniki:
400g. cukru
200ml. białka jajek
1 cukier wanilinowy
Jest to wersja na dużą porcję bezów. Spokojnie możemy zrobić z połowy składników.
Masa:
100g czekolady śmietankowej gorzkiej
50g orzechów laskowych
50g masła
50ml. śmietany 30%

Jajka ubijamy, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Białka ubijamy aż masa będzie lśniąca.
Na papierze do pieczenia rysujemy kółka o średnicy ok. 5-6cm, papierem wykładamy blachy w których będą pieczone nasze bezy.
Za pomocą worka cukierniczego szprycujemy kilka płaskich krążków i taką samą ilość wyższych rozetek.
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni, pieczemy 50minut. Jeżeli chcemy aby bezy były chrupiące ustawiamy na 100 stopni i pieczemy 1,5godz.
Przygotowanie masy:
Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, orzechy kruszymy na drobno i łączymy z czekoladą. Śmietanę zagotować, zalać czekoladę z orzechami – wymieszać. Do masy dodać miękkie masło, mieszać aż wszystkie składniki połączą się. Zostawić na kilka minut aż krem lekko stężeje.
Wystudzone bezy szprycujemy kremem zaczynając od płaskich spodów i przykrywamy rozetką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *