Zakochane serduszka

Zakochane serduszka
Do przygotowania serduszek w galaretce potrzebujemy:
– 1 szklanka mleka
– 3 łyżeczki żelatyny
– 3 łyżeczki cukru
– pół paczki cukru wanilinowego
– 6 sz. foremek silikonowych
Dodatkowo:
– 800 ml. wody smakowej niegazowanej (według uznania i smaku)
– 18 g żelatyny
Trzecia część składa się z:
– 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
– 1/2 litra wody
– 1 galaretka cytrynowa
– 2 naczynia okrągłe ( ja użyłam jednego pojemnika o wymiarach 18 cm średnica i wysokości 12 cm. drugi o średnicy 10cm.

Pierwszą czynnością jest przygotowanie serduszek. Wsypujemy żelatynę do garnuszka i dodajemy odrobinę mleka , chwilę odczekać aż żelatyna napęcznieje. Po kilku minutach dodać resztę mleka, cukier, cukier wanilinowy i podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Ważne, aby jej nie zagotować. Jeżeli mamy formy silikonowe możemy od razu rozlać i odstawić do wystudzenia. W czasie gdy serduszka stygną, przygotowujemy wodę smakową z żelatyną. Do garnuszka (rondelka) wsypujemy żelatynę z odrobiną wody dokładnie wymieszać i poczekać aż zmięknie. Zagrzać na małym ogniu i odstawić do przestudzenia.
Serduszka po stężeniu wyjmujemy z form. Do większego naczynia wlewamy 1cm. żelatyny smakowej i czekamy, aż lekko stężeje, a następnie układamy na środku serduszko i zalewamy żelatyną równo z jego poziomem. Odstawiamy do stężenia. Gdy jest już stężałe, ustawiamy na środku mniejsze naczynie z wodą (woda nie pozwoli podnieść naczynia, gdy będzie wlewana żelatyna). Po bokach wsuwamy serduszka odwrócone (ostrym „dziubkiem” do góry) i zalewamy smakową żelatyną. Serduszka muszą być całe zatopione – odstawiamy do stężenia.
Ostatni etap to przygotowanie pianki. Galaretkę rozpuszczamy tradycyjnie w wodzie i po przestudzeniu miksujemy z mlekiem skondensowanym. Mleko dodajemy małymi porcjami. Całość miksujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Z formy z serduszkami usuwamy mniejszy pojemnik. Należy wylać zimną wodę, a na jej miejsce wlewamy ciepłą, co nam ułatwi wyjęcie pojemnika. W miejsce po pojemniku wlewamy całą piankę i odstawiamy w chłodne miejsce.
Po stężeniu przekładamy na paterę. Kładziemy paterę na pojemnik i przekręcamy „do góry nogami”, nasza pianka jest gotowa. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *