Oponki Serowe

Składniki na ciasto:
500g twarogu (tłusty lub półtłusty)
500g mąki
1 żółtko
1 jajko
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
2 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżeczki spirytusu (lub 2 łyżki wódki 40%)
dodatkowo:
cukier wanilinowy i cukier puder do obsypania oponek.

Oponki serowe które każdemu się udają dostałam od mojej babci i są najlepsze jakie jadłam. Miękkie, puszyste, umiarkowanie słodkie, jest to sprawdzony przepis na oponki.
Chociaż babcia używała twarogu własnej produkcji, jajka z własnego chowu i śmietanki od własnych krówek mi udało się we współczesności odtworzyć dzieło babci. Wybrałam składniki ze sklepu, włożyłam trochę serca i też wyszły pyszne, babcia była by dumna.
Przed kupieniem składników należy sprawdzić terminy ważności i wybrać gatunkowo najlepsze.
Wykonanie:
W pierwszej fazie przesiać mąkę, użyłam mąki tortowej 500. W czasie przesiewania mąka napowietrza się i dodatkowo unikamy zanieczyszczeń (np. sznurek, kłaczki). Następnie dodajemy sypkie składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy: śmietanę, twaróg, jajka, masło, spirytus, wszystko wstępnie wymieszać.
Ciasto przełożyć na stolnicę i dalej ręcznie wyrabiać aż będzie gładkie, gdy za bardzo klei się podsypać stolnicę mąką.
Gotowe ciasto zostawić na 20 min. w chłodnym miejscu.
Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm, szklanką o średnicy 6-7 cm lub innym naczynkiem wykrawać krążki a następnie kieliszkiem o średnicy 2-3cm w każdym krążku zrobić dziurkę. Jeżeli nie wiemy czy olej ma właściwą temperaturę należy wrzucić do niego kawałek ciasta, jak wypłynie prawie od razu, znaczy że jest już gotowy.
Oponki wkładać do gorącego oleju i smażyć z obu stron na głębokim oleju do momentu zrumienienia.
Przygotowaną tacę wyłożyć ręcznikiem papierowym i układać usmażone oponki w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Cukier wanilinowy wymieszać z cukrem pudrem. Gdy oponki lekko ostygną posypujemy je obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *