Kartacze

Ciasto:
2kg ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
2 łyzki mąki ziemniaczanej
sól

Farsz:
0,5kg mięsa wołowego i wieprzowego gotowanego
1 cebula
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka oliwy
ząbek czosku
sól

Farsz mięsny:
Ugotowane mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na łyżce oliwy i dodajemy do zmielonego mięsa. Do mięsa dodajemy także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.

Obieramy ziemniaki, myjemy i połowę należy ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki studzimy a następnie przeciskamy przez praskę.
Drugą połowę ziemniaków ucieramy na tarce o drobnych oczkach, powstałą masę trzeba dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu.
Sok z odciśniętych ziemniaków odstawiamy w misce aby na jej dnie osadziła się skrobia.
Ziemniaki surowe i gotowane łączymy ze sobą, dodajemy: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, skrobię która osadziła się na dnie miski oraz sól do smaku.
Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto. Formujemy równe wałeczki a następnie dzielimy je na równe części. Każdą porcję masy ziemniaczanej spłaszczamy w dłoni i umieszczamy porcję farszu, dokładnie zlepiając.
Pyzy wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy na wolnym ogniu około 4-5 minut od wypłynięcia.
Pyzy wyławiamy łyżką cedzakową, wykładamy na talerz i okraszamy przesmażoną cebulką lub boczkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz