Karkówka duszona w sosie własnym

Składniki:
600-800g Karczku Wieprzowego
1 Cebula
1 Papryka
2 łyżki mąki
Sól
Pieprz
Ziele angielskie
Liść laurowy

Cebulę kroimy w tzw. ‚banany’.
Następnie przygotowujemy plastry karkówki o grubości około 1,5-2,0cm.
Obsypujemy je mieszanką przypraw (sól, czosnek granulowany, majeranek, suszone pomidory, zioła prowansalskie) i rozbijamy nakłuwaczem do mięsa.
Tak przygotowaną karkówkę umieszczamy w pojemniku przekładając uprzednio pokrojoną cebulą.
Pojemnik z karkówką umieszczamy w lodówce na co najmniej dwie godziny.
Karkówkę należy wyjąć z lodówki na około 1-2 godzin przed przystąpieniem do dalszej części obróbki. W tym czasie karkówka nabierze temperatury pokojowej.
Po upływie tego czasu należy karkówkę ponownie rozbić nakłuwaczem.
Ważne jest aby nie wyrzucić cebuli którą była przełożona karkówka. Będzie ona nam niezbędna w dalszym procesie. 🙂
Po rozbiciu przystępujemy do obtaczania karkówki w mące.
Plastry kładziemy na patelni z mocno rozgrzanym olejem.
Każdą ze stron obsmażamy przez około 2 minuty, aby zamknąć „pory”.
Obsmażoną karkówkę umieszczamy na talerzu obok i przystępujemy do zeszklenia cebuli (która była wykorzystana do przekładania karkówki w pierwszym etapie). Cebulę należy zeszklić na tej samej patelni której użyto do obsmażenia karkówki.
Nie przerywając smażenia, na zeszklonej cebuli umieszczamy plastry karkówki i zalewamy całość wrzątkiem. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykrywamy przykrywką i dusimy co najmniej pół godziny do godziny, od czasu do czasu mieszając i jeśli zajdzie taka potrzeba – dolewając wrzątku.
Aby wzbogacić smak naszej karkówki potrzebna będzie również papryka słodka.
Odcinamy górną część papryki, następnie wycinamy trzpień wraz z nasionami. Kroimy w paski o szerokości około 1cm, następnie w kostki o wymiarach około 1x1cm.
Tak przygotowaną paprykę dodajemy do duszącej się karkówki na około 10-15 minut przed końcem duszenia.

Dodaj komentarz